What’s in a name?

Nomen est omen (de naam is een voorteken) of what’s in a name?

Het is aan de wetenschap om vaak ongemakkelijke waarheden aan de wereld te verkondigen. We horen die liever niet, maar de wetenschappers houden ons een spiegel voor, in een poging ons aan te zetten tot – jawel – verstandiger leven. Voor ons eigen bestwil.

Zo lezen wij vandaag (22 maart 2021) in dit artikel de strenge mening van een hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, namelijk dat ‘we met zijn allen niet gezond leven.’ Dat is de belangrijkste reden dat de ic’s momenteel vol liggen. Daar liggen, aldus de professor, ‘mensen met onderliggende aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes 2’. Allemaal aandoeningen die toe te schrijven zijn aan zogenaamde ‘welvaartsziekten’, ziekten die ontstaan door suikerrijke, (te) zoute en (te) vette voeding.

Dat zegt de professor. Zij is deskundig en heeft dus recht van spreken. Zij mag haar zegje doen over het feit dat wij te vet eten en daardoor zwaarlijvig worden. Ja toch? Hoe die hoogleraar heet? vragen jullie. Eh, even kijken… De Vet… Nee hè, dat meen je niet! Maar goed, zei de grote Shakespeare al niet: ‘What’s in a name?’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *