Over André

André Degen werd in 1963 geboren in Leek. Hij studeerde Frans in Groningen, maar koos aanvankelijk niet voor het leraarschap.

Op zijn drieëntwintigste voerde hij een kortstondige correspondentie met Gerard Reve en ontmoette hem enkele malen (overigens niet in de hoedanigheid van De Meedogenloze Jongen), hetgeen resulteerde in het voor Reve weinig vleiende gedicht Afrekening dat gepubliceerd werd in het Vlaams-Nederlandse literaire tijdschrift Appel.

Degens gedichten werden daarnaast gepubliceerd in Krakatau, Tzum, Noachs Kat en het Vlaamse tijdschrift Weirdo’s.

In 1995 trad Degen op voor het Open Podium van Poetry International, dat gepresenteerd werd door Simon Vinkenoog.

Eén van Degens verhalen werd gepubliceerd in het literaire, veel te vroeg ter ziele gegane blad Schrijver & Caravan.

Op Lydia Rood, die ook een bijdrage leverde voor Schrijver & Caravan, schreef Degen een – overigens wel vleiend – gedicht, Rood, hetgeen een kortstondige briefwisseling tussen Rood en Degen tot gevolg had. Ze correspondeerden overigens alleen epistolair.

Verder schreef Degen enkele reisbijdragen voor Sp¡ts!

In april 2001 won Degen de Apollo Poëzieprijs. Zijn gedicht ‘Hulshorsterzand’ werd toen gekozen uit 265 inzendingen. In oktober 2001 behaalde Degen de tweede plaats bij de Plantage Poëzieprijs (het aantal inzendingen bedroeg toen 424). In mei 2005 behaalde Degen de derde plaats bij de VU-Podium Poëzieprijs. Het aantal inzendingen bedroeg toen meer dan 600. Op Pinkstermaandag 2008 behaalde Degen de tweede plaats bij de VU-Podium Poëzieprijs. Het aantal inzendingen bedroeg toen 657.

Tijdens de Poëziemarathon 2003 bracht Degen samen met collega-dichter Rense Sinkgraven het poëtisch-muzikaal programma ‘Degen & Sinkgraven prostitueren zich!’ in De Benzinebar in Groningen. Op 27 april 2003 deed hij ditzelfde programma nog eens in het Prinsentheater in Groningen en op 24 mei 2003 in Harderwijk tijdens de culturele manifestatie Kulting.

Tijdens de TaalTheaternacht op 15 november 2003 in Emmen trad Degen op met enkele collega-dichters in ‘De Vloeibare Woordenwinkel’. In de jaren daarna trad Degen regelmatig her en der in het land op met De Vloeibare Woordenwinkel. Hij doet dat tot op de dag van vandaag.

Degen en Rense Sinkgraven traden ter gelegenheid van Wintertuin 2003 in het LUX-theater in Nijmegen op als ‘De Hardrockpoëten’.

Degen trad verder op tijdens de edities 2004, 2005, 2006 en 2009 van het Prinsentuin-festival in Groningen.

Samen met collega-dichters Daniël Dee, Rense Sinkgraven en Karel ten Haaf trad hij op tijdens het Noorderzon-festival in Groningen.

In april 2006 trad Degen op in ‘Voorproeven’, de voorronde van het Nijmeegse poëziefestival Onbederf’lijk Vers.In april 2009 stond hij voor Onbederf’lijk Vers op het podium van De Rode Pimpernel in Den Bosch.

In februari 2007 trad Degen op tijdens de SLAMersfoort in Theatercafé Borra in Amersfoort.

Tijdens de Noorderzon-editie van 2008 was Degen een van de bedenkers en performers van het project ‘Enter tot de macht drie’.

Degen figureert met zijn gedicht ‘Cyclotron’ in De Wasknijper, het legendarische literaire blad dat eens in de 25 jaar verschijnt (voor het volgende nummer hoopt hij overigens ook nog een bijdrage te kunnen inleveren).

Op 27 februari 2009 is Degens debuutbundel Zavelreis verschenen bij uitgeverij kleine Uil.

Op 14 december 2013 is Degens debuutroman De geluksverdeling verschenen bij uitgeverij Palmslag.

Vanaf augustus 2011 tot 1 januari 2014 was Degen regelmatig Dichter bij de Dag in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *