Uitkijken naar een vijand die niet kwam

Vandaag (30 maart 2022) stond dit artikel in De Volkskrant. Tsja, hoe kon ik bij het zien van die foto’s van allerlei luchtwachttorens in Nederland niet denken aan mijn onvolprezen prachtgedicht Luchtwachttoren? Ik heb dat geschreven met mijn gedachten bij de luchtwachttoren bij Warfhuizen in Noord-Groningen waar ik in mijn jeugd.

Luchtwachttoren

Zijn leven lang wachten
op iets wat nooit kwam.
Schraler de wind
door zijn
uitgesleten openingen.

De waakmannen tuurden
tot hun ogen traanden
gingen bijna hopen
dat uit het koude oosten
de lang beloofde dreiging
eindelijk zichtbaar werd.

De jaren
glipten ongemerkt langs hen
als een vlucht koperwieken
bij nacht.

Jarenlang
op scherp gestaan.
De dreiging vervloog,
de waakzaamheid verkruimelde.

© André Degen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *