Een jubileum dat niet gevierd kan worden


Mijn  ouders tijdens hun verkerings-
tijd met op de achtergrond de katho-
lieke kerk van Kloosterburen

Vandaag (17 april 2019) is het op de kop af 60 jaar geleden dat mijn ouders getrouwd zijn. Op 25 oktober van dat jaar werd mijn oudere broer geboren.

Over die korte ‘draagtijd’ zijn binnen ons gezin meermalen grappen gemaakt (‘Hé, hij is al na zes maanden geboren en hij hoefde niet eens in een couveuse!’), want mijn ouders zijn er nooit geheimzinnig over geweest dat hun trouwerij ‘een moetje’ was. Ze gingen er ook bepaald niet onder gebukt. En de tijd heeft uitgewezen dat dit min of meer gedwongen huwelijk bepaald niet slecht heeft uitgepakt.

Helaas kunnen ze nu beiden hun 60-jarig jubileum niet vieren. Om toch even bij hun diamanten bruiloft stil te staan, plaats ik hieronder mijn gedicht Terugblik:

Terugblik

Op dit ogenblik
voel ik mijn ouders
naar mij kijken
vanaf het bankje
voor ons zomerhuisje
waar de aanwijsstok
van de zonnewijzer
ons speelveld afgrenst.

Mijn vader
met een gul glas
waar de zon
in rond walst
mijn moeder
met haar ogen dicht
die ze elk moment weer
open kan doen.

© André Degen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *