‘Door omstandigheden’

In de aanloop naar de Poëzieweek (van 30 januari tot en met 5 februari) neemt Arjan Peters in De Volkskrant van zaterdag (25 januari 2020) een gedicht door van drie dichters die hem het afgelopen jaar zijn opgevallen.

Zo praat hij met Erik Jan Harmens over diens gedicht ‘Kom’, een vrij vers van vijftien regels waar de dichter elf maanden over heeft gedaan. Je kunt je afvragen of je aan ‘Kom’ bijna een jaar schaven en schrappen kunt aflezen, maar daar gaat het mij nu niet om.

Eigenlijk vond ik één zin in het vraaggesprek poëtischer dan alle regels in het besproken gedicht bij elkaar.

Harmens heeft het op een gegeven moment over zijn drankverslaving waar hij zeven jaar geleden vanaf kwam. En dan komt De Zin: ‘Toen ik stopte met drinken, kwam ik door omstandigheden in een stacaravan terecht.’

Je keilt je laatste lege wijnfles het raam uit en als de dranknevels zijn opgetrokken, ben je je huis kwijt en vind je jezelf beduusd terug in een stacaravan. ‘Door omstandigheden’. Een wereld van ruzie, verdriet en ontreddering weergegeven in twee neutrale woorden.

Het deed me denken aan de bekende readymade ‘dordrecht 25 november 1963′ van Buddingh’ waarin aan de moord op Kennedy, die een schokgolf door de wereld bracht, werd gerefereerd als ‘de gebeurtenissen in amerika’.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *