Graag één cocktail met ijs maar zonder brandwonden

Italian-Mojito
Dit lijkt een onschuldig stilleventje, maar mind you: hier
dreigt brandwondengevaar.

Help! Paniek! Gevaar! Iedereen van de terrassen en snel een beetje!

Hè, wat, wat is er aan de hand? Nou, dit! Zit ik op een zonnig terras nietsvermoedend aan mijn cocktail-met-citroentje te lurken, blijkt dat ik blaren op m’n huid kan krijgen, wat zeg ik? Dat ik zelfs DOOD kan gaan!

Dermatoloog Thomas Rustemeyer van het VUmc in Amsterdam zegt het en dan is het WAAR. En dat lees ik vandaag (23 juli 2016), aan het begin van de hondsdagen, terwijl in mijn geliefde woonplaats G… de terrassen bomvol zitten.

En ik maar denken dat het gevaar deze zomer uit islamistische hoek komt, met ‘allahu akbar!’ roepende hakhaatbaarden met bijlen en messen. Niet dus. De combinatie citroensap en zonneschijn blijkt een pijnlijke en soms zelfs fatale cocktail op te leveren. Kom er maar in, Metro Nieuws:

‘Als de huid in aanraking komt met zon en citroen- of limoensap kan die verbranden. Dit verschijnsel wordt in de medische wereld phytophotodermatitis genoemd, beter bekend als de ‘citroenziekte.’

Er zitten stofjes in de citroen, furocoumarines, die de blaren kunnen veroorzaken. Maar dat gebeurt pas als ze ‘geactiveerd’ worden door zonlicht.

Zich verlustigend, lijkt het wel, vervolgt onze doemdermatoloog Rustemeyer: ‘Ik vind het fascinerend dat er stofjes zijn die zulke klachten geven als er licht bijkomt.’ Wat je zegt, ‘fascinerend’. Ook boeiend om te zien hoe een onschuldige cocktaildrinker ineens zit te kermen van de pijn door phytophoto, eh, dinges.

En om het even af te maken en een fikse domper op ons tot dusverre onbezorgde zomerplezier te zetten stelt Rustemeyer doodleuk dat de aandoening zelfs ‘dodelijk’ kan zijn, al is de kans daarop ‘erg klein’. Nou, dat is in elk geval wat.

‘Die pijnlijke blaren kunnen wel maanden duren. En enkele minuten in de zon zitten kan genoeg zijn om de huidontsteking te krijgen. Het is afhankelijk van hoe fel de zon schijnt’, aldus Rustemeyer.

Dat hadden we net even nodig. Ik zal nooit meer met hetzelfde plezier een cocktail aan mijn lippen zetten. Dank u, meneer Rustemeyer, ik ben weer een stukje van mijn onschuld en mijn onbevangenheid kwijt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *