We hebben een nieuwe Kinderdichter!

&

 

Vanavond (21 juni 2014) vierde ik niet de zonnewende in Stonehenge, nee, ik bleef gewoon in mijn geliefde woonplaats G… Daar vond namelijk de verkiezing van de nieuwe Kinderdichter van Groningen plaats.

 

Onze stad bruist van de po�zie, dat is al jaren bekend, en het is mooi dat we kunnen vaststellen dat er onder de kinderen vele talenten blijven opkomen. Zo blijft er een frisse wind waaien door het dichterlijke klimaat van Groningen, nietwaar.

 

Het ambt van Kinderdichter houdt in feite hetzelfde in als dat van Stadsdichter, maar dan 'voor en door kinderen'. Zijn/haar precieze taken staan trouwens hier beschreven.

 

Op 3 juni had ik po�zieworkshops gegeven op de Swoaistee in Groningen en een van de leerlingen van die school behoorde tot de elf finalisten. Die waren uitgekozen uit ongeveer 220 inzendingen. Dus dat je �berhaupt in de eindronde zat was al een prestatie op zich. En ik wat stiekem best wel een beetje trots dat een van 'mijn' leerlingen was doorgedrongen tot de finale.

 

Wat opviel was dat alle finalisten een zekere, duidelijke voordracht lieten horen en zien. Daarvoor verdienden ze alle elf al een pluim. Maar 'er kan er maar ��n winnen' zoals het clich� luidt en dat was… Amy Campbell.

 

Toen zij werd aangekondigd door Rosa Timmer (die overigens heel sprankelend en soepeltjes de boel aan elkaar praatte, waarvoor hulde), mompelde ik in mezelf: 'Met zo'n naam heb je sowieso al een streepje voor.' Ik bedoel: Amy Campbell, dat klinkt toch als een vedette!

 

De jury had bij de beoordeling niet alleen gelet op de gedichten an sich, maar ook hoe die op deze avond voor het voetlicht werden gebracht. Hoe bracht de dichter zijn/haar gedicht? Straalde hij/zij enthousiasme uit? Tenslotte moet de Kinderdichter regelmatig optreden en dan moet je wel iemand hebben die het echt leuk vindt op een podium te staan.

 

Die beide kwaliteiten – het schrijven van inhoudelijk goede gedichten �n het hebben van een podiumpersoonlijkheid – verenigde Amy Campbell in zich. Zij werd dus de Kinderdichter voor het jaar 2014. We zijn benieuwd naar haar bijdragen. Amy, succes!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *