Stap op de Rode Loper! Ditmaal in Utrecht

De poëzieworkshopdocent staat voor de banier van Stap op de Rode Loper! Volgende keer
graag breeduit lachen, meneer
!

Afgelopen maandag (4 maart 2024) mocht ik weer eens aantreden voor Stap op de Rode Loper! Dit keer was dat in Utrecht. Om op tijd (aanvang eerste workshop: 10.30 u.) te kunnen zijn, moest ik vroeg opstaan: om 5.45 u. stond ik al naast mijn bed. Tsja, alles voor de kunst, nietwaar?

Poëzieworkshops in den lande geven is sowieso erg leuk, maar wat de optredens voor Stap op de Rode Loper! extra cachet geeft, is dat ze altijd plaatsvinden in prachtige en zeer sfeervolle locaties. In Groningen had ik op 17 april 2023 gestaan in Het Paleis, waar het Chemisch Laboratorium was gevestigd, in Amsterdam had ik mijn poëzieworkshops mogen geven in Het Vooronder in het Scheepvaartmuseum en in Leeuwarden had ik in de inspirerende ruimtes Atelier en Friesland van boven de edele kunst van het gedichten schrijven aan scholieren proberen over te brengen.

In Utrecht was dat niet anders: ik was ondergebracht in het Louis Hartlooper Complex in de binnenstad, een filmtheater, cultuurcentrum en horecagelegenheid, en volgens de website fijnuit.nl (zeg nou niet dat jullie die niet kennen!) ‘uitgegroeid tot een drukbezochte ontmoetingsplek die niet meer weg te denken is uit het Utrechtse culturele leven’.

De ruimte waar ik mijn poëzieworkshops mocht geven was een piepklein filmzaaltje met gedempt licht en een schemerlamp in de verste hoek. De foto hieronder geeft daar enigszins een indruk van.

Zo mooi als de vorige keren waren de gedichten niet, maar toch zaten er enkele tussen die de moeite waard waren, zoals dit kleinood:

de hemel zo mooi, zo egaal, als ik ernaar kijk
dan hoor ik even niks dus geen kabaal.

Of dit gedicht van een meisje dat in een paar regels een fraai beeld schetst van een verveelde, rijke diva die van zichzelf vervuld is:

Graag kleed ik me classy.
Ik ben erg perfectionistisch en egoïstisch.
Ik besteed graag aandacht aan me
kledinglijn en diamanten.

Dat blijft na al die jaren nog altijd fascinerend (en daarom zal ik dit werk nog jaren met veel plezier blijven doen, als me dat vergund is): voordat de workshop begint, ken jij de leerlingen niet, zij kennen jou niet, er is nog niks, je begint en drie kwartier later zijn er mooie dingen ontstaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *