O jee, het is weer Blue Monday!

https://andredegen.nl/wp-content/uploads/2015/01/Blue-Monday.jpg
Trek de dekens over jullie hoofd, mensen, blijf rustig ademhalen en probeer niet de aandacht te trekken van wie dan ook, dan is er een klein kansje dat jullie ongedeerd deze Blauwe Maandag doorkomen!

O jee: vandaag (17 januari 2022) is het weer Blue Monday, de dag in het jaar dat wij geacht worden op ons depressiefst te zijn. En ik stapte vanmorgen nog wel zo welgemoed uit bed!

De feestdagen liggen alweer een tijdje achter ons, onze goede voornemens zijn verdampt als sneeuw-die-maar-niet-echt-wil-komen-deze-winter voor de zon, de dagelijkse sleur heeft opnieuw toegeslagen, het weer is koud en grijs en de volgende vakantie is nog ver weg. Voeg daarbij het gedoe rond corona dat ons alweer bijna twee jaar in zijn greep heeft en er is genoeg reden om te somberen.

De Britse (pseudo)psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde er zelfs een heuse, wetenschappelijk aandoende formule voor:

(W + (D – d)) x TˆQ) / (M x N)

Formule Blue Monday
De variabelen W, D, T, Q, M en N staan respectievelijk voor Weer, Schulden, Tijd sinds de Kerst, Goede voornemens en Motivatie.

Maar de bedenker van deze nepformule heeft later met zoveel woorden toegegeven dat zijn uitvinding onzin is. Bovendien schijnt Arnall zich voor het commerciële karretje te hebben laten spannen, als we het Dagblad van het Noorden mogen geloven:

‘De Blue Monday-theorie van Cliff Arnall wordt door meer psychologen onderuit geschoffeld. Arnall schijnt in 2005 te zijn ingehuurd door reisbureau Sky Travel dat wat extra reisjes naar de zon wilde verkopen. Arnall moest het wetenschappelijk bewijs leveren dat mensen in januari neerslachtig waren. Hij (of was het het reisbureau zelf?) kwam met een indrukwekkende wiskundige formule waarin het weer, schulden, kerst en goede voornemens werden opgenomen. Zijn geloofwaardigheid werd er niet groter op nadat hij ook ‘berekende’ op welke dag mensen het gelukkigst zijn. Dat is eind juni. Maar dat schijnt hij gedaan te hebben in opdracht van een ijsjesfabrikant.’

Ik had vandaag trouwens een goede remedie tegen mogelijke neerslachtigheid: ik ging een lange wandeling maken. De endorfine die daarbij vrijkwam was genoeg om een eventueel opkomende depressie resoluut de kop in te drukken.

Voor mensen bij wie zoiets niet werkt tegen het ‘blauwemaandaggevoel’ heb ik nog een ander – hopelijk afdoend – medicijn: luister even naar Blue Monday van New Order, dan kun je er weer helemaal tegen!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *