Nietzsche is voor vrijgeworden geesten

De grote filosoof Friedrich Nietzsche geassocieerd met Hitler en Mussolini

en daarom tot persona non grata verklaard, het is een schande!

© The Daily Beast

 

Vandaag (8 juni 2014) kan ik het hebben over Pinksteren en wat dat nou eigenlijk inhoudt (want wie weet dat nog? Ik zal jullie helpen: het is de uitstorting van de Heilige Geest over de discipelen. Zo, en dat voor een niet gelovig iemand!).

 

Nee, wat me deze Eerste Pinksterdag bezighoudt is dit (met dank aan Annabel Nanninga van Geen Stijl). Even dacht ik dat het een (niet geslaagde) grap was: The Daily Beast (waar het nieuws van afkomstig is), dat klonk als een grap, een niet bestaand tijdschrift. Maar het blijkt wel degelijk te bestaan en het oogt behoorlijk serieus.

 

Wat is er aan de hand? Een discussieclub in Londen die Nietzsche als onderwerp heeft wordt geweerd door de University College London studentenvakbond, omdat – hou je vast – 'discussies over rechtse filosofen fascisme zouden kunnen stimuleren' en de tere studentenziel zouden kunnen schaden. Het zou lachwekkend zijn als het niet zo serieus was.

 

De klacht werd ingediend door de University College London Marxist society, bij monde van Timur Dautov. Toen ik dat las, moest ik denken aan de profetische uitspraak van onze geschiedkundige Jacques Presser: 'Het nieuwe fascisme zal zich antifascisme noemen.'

 

Het marxisme is in de kern een totalitaire theorie die helemaal geen open discussie en vrijheid van meningsuiting wil. Het wil wat elke totalitaire stroming nastreeft: zijn eigen heerschappij vestigen en alle andersdenkenden voorgoed de mond snoeren.

 

Tom Slater van de Free speech now!-campagne stelt naar mijn idee terecht dat er op een universiteitscampus juist een open dialoog gevoerd moet (kunnen) worden zelfs over de meest abjecte denkbeelden.

 

Je slaat je eigen studenten ook wel erg laag aan, als je denkt dat je die denkbeelden bij hen weg moet houden. Alsof de studenten daarin zelf niet hun afweging kunnen maken. Het feit dat de marxistische studentenvakbond voor gatekeeper wil spelen voor haar leden legt haar in wezen dictatoriale denktrant bloot.

 

Mag ik jullie ��n ding ter overweging meegeven voor de rest van dit Pinksterweekend? Friedrich Nietzsche zou in een nazistische dictatuur (die hij zogenaamd zou 'faciliteren') als een van de eersten opgepakt en weggevoerd worden. Hij was een intellectueel (en daar hadden de nazibarbaren een hekel aan), haatte massa's (waar de nazis bij voorkeur op surften) en was zeer kritisch ten opzichte van de Duitse cultuur (die door de nazis juist verheerlijkt werd ten opzichte van de 'entartete Kunst' van de joden). Drie goede redenen voor de nazislagers om hem 'auszuradieren'.

 

Nietzsche een filosoof die raakvlakken heeft met het rechtsextremisme? Als je dat vindt, heb je er helemaal niets van begrepen. En dan heb je zijn werk zeker niet gelezen (en dat heb ik wel, dus ik heb enig recht van spreken).

 

Niet Nietzsche moeten we excommuniceren; de Timur Dautovs vormen een wezenlijke bedreiging van onze democratie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *