Misschien gezien…

arendbuizerd4
De buteo rufinus, oftewel de arendbuizerd (klik voor vergroting)
© Guido Meeuwissen

Vandaag (29 mei 2015) (en eigenlijk gisteren al) was er voor de liefhebbers bird alert in Noord-Groningen: er was een arendbuizerd gesignaleerd in de Noordpolder tussen Warffum en Usquert.

Wat vogelen betreft ben ik een trendvolger; ik raadpleeg verscheidene keren per dagen de site waarneming.nl waar allerlei ontdekkingen van bijzondere dieren en planten staan. Bij mij staat de site standaard ingesteld op vogels. Gisteren waren er maar liefst 17 waarnemingen van de buteo rufinus geweest. The ususal suspects uit Vogelland waren er alweer bij geweest, stelde ik vast.

Zelf kon ik pas vandaag afreizen naar de Noordpolder. En laat er nou net vanmorgen maar één waarneming geweest zijn en dan ook nog met een vraagteken (dus een dubieuze). Maar goed, ik ging. Ik had nog even contact met vogelvriend L… die al op de plek van bestemming was en die de arendbuizerd gisteren al voor zijn lens had gehad.

Toen ik naar de Noordpolder vertrok, was de hemel al vijftig tinten grijs en het bleef niet bij die dreiging: toen ik goed en wel stond aan de vaart langs het weiland waar de dwaalgast gezien was, begon het eerst te druppen, toen te regenen en vervolgens te plenzen. En ik wist weer waarom ik nooit zou willen emigreren uit Nederland: ik zou de variatie in ons klimaat gaan missen.

Toen het rond vijf over twee even opklaarde, stelden vogelvriend L…, een andere vogelaar en ik ons op aan de waterkant en speurden het weiland af. Op een gegeven moment zweefde daarboven een slanke, lichtgekleurde, groot uitgevallen buizerdachtige…

Dat zou hem kunnen zijn, aldus L…, maar 100% zekerheid kregen we niet. De vogel dook in het gras en bleef daar zitten. Daarbij begon het ook weer te regenen en moest ik terug naar de stad voor andere bezigheden.

Als bijvangst/troostprijs had ik nog wel een gele ‘kwik’ een een bruine ‘kiek’ met mijn verrekijker van dichtbij mogen bekijken. Voor de arendbuizerd kom ik dit weekend terug.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *