Leve Pierre Kartner!

Ik had nooit gedacht dat ik het nog eens op zou nemen voor Pierre Kartner/Vader Abraham, maar ziehier, het gebeurt vandaag (9 maart 2018)! De aanleiding is een column in De Volkskrant van Peter Buwalda.

Buwalda heeft het daar over een filmpje uit 1978, waarin Pierre Kartner op een gegeven moment boos opstapt (en naar mijn idee volkomen terecht, maar daarover zo meteen meer).
Kartner is een ‘mystery guest’ in het praatprogramma Noord-Zuid en vanaf het eerste moment waarop Mies Bouwman (jawel, die zogenaamd zo lieve tv-vrouw) teleurgesteld vaststelt dat het om Vader Abraham gaat, gaat het mis.

In een giftig een-tweetje wordt Kartner laaghartig en vilein aangepakt door het duo Anthierens-Bouwman.
Vooral wijlen Johan Anthierens gaat vanaf de eerste seconden vol op het orgel.

Kartner zou ‘gemakkelijk’ zijn, ‘demagogisch’ en doen aan ‘volksverlakkerij’, Toe maar weer. Voor de goede orde: we hebben het hier over een liedjesschrijver van wie je de nummers wel of niet kunt beluisteren, zo simpel is dat.
En dan zijn we nog geen vier minuten onderweg! Dat belooft wat.

De pijlen van Anthierens – zelf uiteraard verdediger van de goede smaak – richten zich vooral op Het Smurfenlied (waar je je al niet over op kunt winden!). Daarmee pakt boosdoener Kartner ‘een heel volksdeel in’ en het lied is ‘beneden alle peil’.

In een warrig betoog verwijt Anthierens Kartner vervolgens zijn commerciële aanpak, daarin bijgevallen door de als zo gezellig bekend staande Mies Bouwman die verbijsterd lijkt omdat Kartner zijn liedjes soms aanpast, omdat ze dan beter bij het publiek in de smaak vallen. Ik zou de artiesten niet graag de kost willen geven die hetzelfde doen.

Sneren als ‘Soort zoekt soort’ en ‘Bent u er zo een?’ vliegen daarbij over tafel, maar Pierre Kartner blijft nog steeds bewonderenswaardig rustig.

Totdat Anthierens écht te ver gaat en zijn laffe aanval afmaakt met een gemene stoot onder de gordel. Ook dan verdient de houding van Vader Abraham trouwens alle lof. Hij staat op – met een glas wijn in zijn hand – en verdwijnt achter de coulissen.
Het enige juiste antwoord op het beschamende optreden van Mies-‘moeder-van-de-televisie’ Bouwman en Johan Anthierens. Afijn, kijk zelf maar:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Eén reactie:

  1. Peter de Ruiter

    Helemaal mee eens, ik had deze opname al een paar keer bekeken. Lafhartig hoe die twee samen proberen een artiest van z’n stuk te brengen en het hem kwalijk nemen dat hij grappige liedjes voor kinderen maakt, zou commercieel gewin achter zitten. Moet Pierre dan van de straat leven? Dit illustere duo heeft hetzelfde geprobeerd met drs P. Maar die was veel te goed van de tongriem gesneden om zich door het stel in de luren te laten leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *