Ik mis iets!

Deze vrouw heeft zo te zien geen last van flupjes.

In de column ‘Flupje’ in De Volkskrant van 6 oktober 2022 beschrijft Paulien Cornelisse hoe ze bij de dokter een moedervlek in haar nek laat verwijderen. Tijdens de behandeling vertrouwt de arts haar toe dat hij eens een ‘flupje‘ (zo heet een fibroom/stukje wild vlees in de volksmond) bij zichzelf had verwijderd, omdat het stukje wild vlees hem in de weg begon te zitten.

Daarbij was het opmerkelijke effect opgetreden dat hij het stukje vlees, dat wel en niet deel uit had gemaakt van zijn lichaam en dat er slechts een overtollig en weinig charmante aanvulling op vormde, na de verwijdering ervan begon te missen.

Dit deed me denken aan mijn eigen stukje wild vlees waarmee ik op een goede dag bij mijn huisarts kwam. Hij diagnosticeerde het als een dermatofibroom, een insectenbeet die was vergroeid tot een weinig flatteus uitstulpseltje op mijn linker bovenbeen (een diagnose die wordt bevestigd op de website huidarts.com).

Een dermatofibroom, zo lezen wij op de website mens-en-gezondheid.infonu.nl, ‘lijkt op een moedervlek maar is minder sterk begrensd. Het heeft een licht pigment. Het is een verheven stukje huid dat aan de huid vastzit en te verschuiven is ten opzichte van de onderhuid. De oorzaak is vaak een klein wondje waarbij een sterke reactie van littekenweefsel optreedt. Het doet zelden pijn.’

Hoewel het om een goedaardige tumor ging, leek het mijn huisarts een goed plan de oneffenheid op mijn linker bovenbeen meteen maar te verwijderen. En aldus geschiedde.

Bij mij vond de excisie (ik denk, laat ik er ook eens een medische term tegenaan gooien) plaats met een mesje dat nog het meest leek op een afbreekmesje. Ik moet zeggen dat ik het niet bepaald als een gemis voelde. Het had al jaren in mijn bovenbeen gezeten als een soort korrel en al die tijd had het me wel gestoord, maar net te weinig om er werk van te maken en ermee naar de dokter te gaan. Tot die bewuste dag dus.

Hoewel ik na het uitsnijden van het stukje wild vlees dus niet het gevoel had alsof er iets aan mijn lijf ontbrak, schreef ik er wel het gedicht ‘Fremdkörper’ over. Jullie kunnen dat lezen in de rubriek Gedicht van de week.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *