Hoe gaan we zomervakantie vieren dit jaar?

Toen was kampeergeluk heel gewoon.

Het zoemt al een tijdje rond in Nederland: kunnen we dit jaar op zomervakantie? En zo ja, hoe dan? Als je weet dat het volk weer begint na te denken over de invulling van de zomervakantie en als het woord van de dag ‘voucher’ is, dan weet je dat de eerste schrik over het corona-virus voorbij is.

Vandaag (13 mei 2020) staat er een lang artikel in De Volkskrant over de brandende vraag: hoe gaan wij dit jaar zomervakantie houden?

Toerisme is een miljardenbusiness alleen al in Europa, dus de belangen zijn gigantisch. Vandaar dat de mensen die werkzaam zijn in deze sector zich in allerlei bochten wringen om hun vastgelopen plezierjacht weer vlot te trekken.

De inwoners van Sicilië ‘smeken bijna om toeristen’, zo opent het artikel en even verderop lezen wij: ‘Touroperator Corendon ‘wil ons verleiden met ‘coronavrije vakanties’ aan de Turkse kust.’

Dat klinkt mooier dan het is, de beschrijving van zo’n vakantie heeft veel weg van gevangenenvervoer: ‘Eerst een coronatest in het Corendon-hotel op Schiphol, dan per Corendon-bus naar het Corendon-vliegtuig en in Turkije met een Corendon-bus naar het Corendon-resort, dat u niet mag verlaten.’

Geen spontane tochtjes het binnenland in, dus, niet zomaar even neerstrijken op een terrasje, geen ongepland museumbezoek, maar in plaats daarvan je met een plastic armbandje van het resort laten vollopen aan de bar en je volproppen aan het buffet en elke dag in hetzelfde zwembad met dezelfde mensen, je moet het maar willen.

Zomervakantie 2020 wordt een heel gedoe; zomaar in een opwelling je tent achterin gooien en ‘wel kijken waar we uitkomen’ is er dit jaar niet bij.

Wanneer je toch het vakantiegevoel bij jezelf op wilt roepen in een tijd dat (verweg) reizen niet kan, dan is staycation, thuis kamperen, een uitkomst: ‘Leve de staycation. Schaf zo’n opgooitentje aan. Zet die desnoods binnen, als je geen tuin hebt.’ Dit advies komt van Ap Dijksterhuis, hoogleraar in de sociale psychologie, dus die man heeft ervoor doorgeleerd en dan is het WAAR.

In dit verband, zo schoot me vandaag te binnen, waren de makers van de poppenanimatieserie Buurman en Buurman hun tijd ver vooruit: in 1984 is er een aflevering verschenen waarin Pat en Mat aan staycation (thuiskamperen, dus) doen, toen het woord nog niet eens bestond.

De beide heren hebben zich enorm verheugd op hun kampeerpartij, maar wanneer hun auto ontploft door een klungelig uitgevoerde reparatie aan de motor, kunnen ze dat kamperen wel vergeten.

De ene buurman is aanvankelijk erg teleurgesteld, maar de andere buurman weet hem uit deze zwartgallige stemming te trekken en de heren zetten zich vervolgens enthousiast aan het inrichten van hun woonkamer als kampeerplaats. We kunnen trouwens een voorbeeld nemen aan de beide heren, want ze houden de moed er op bewonderenswaardige wijze in, waar hun kampeerpartij hun toch zo wreed wordt ontnomen.

En deze aflevering in de serie over de beide buurmannen is leuk voor jong en oud. Ga er eens lekker voor zitten en vermaak je met Kamperen!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *