Hoe de 4 Mijl voor mij verliep

André 4 Mijl 2014
Het was best afzien voor onze André op de 4 Mijl
© Coen Peppelenbos

Jongens en meisjes, het is weer volbracht: vandaag (12 oktober 2014) heb ik traditiegetrouw de 4 Mijl gelopen. En dat in een alleszins acceptabele tijd: 27.49. Voor een man van mijn leeftijd is dat een best aardige prestatie, kan ik jullie verzekeren (ik geef mezelf een zeven).

Veel mensen vinden de 4 Mijl maar niks: te massaal. En zeker, elk jaar doen er meer mensen aan mee. Dit jaar verschenen er ongeveer 21.000 lopers aan de start. En de organisatie wil het maximale deelnemersquotum van het sportevenement zelfs laten doorgroeien tot 30.000. Dan stelt zich uiteraard de vraag: hoeveel mensen kun je aan de 4 Mijl laten meedoen, zonder dat de veiligheid in het gedrang komt?

Maar goed, ik vind het juist zo opvallend dat het ondanks de massaliteit van het evenement zo gemoedelijk toegaat in onze prachtige Hanzestad. Ondanks de opeenhoping van vele mensenlichamen vinden er nooit opstootjes, vernielingen of andere ellendige dingen plaats. Je krijgt juist het idee ‘De mensheid kan het wel, harmonieus samenleven’, als je de Groningse binnenstad bekijkt na afloop van de 4 Mijl. Goed, het weer hielp dit jaar meer dan ooit mee, maar dan nog.

Waar ik dan van ga griezelen: ‘Behalve groter wil de 4 Mijl ook professioneler worden, met hulp van het Belgische marketingbedrijf Golazo (klinkt als een eng buitenaards wezen – AD -) dat is gespecialiseerd in sport, media en entertainment.’

Als een gezellig sportevenement in de klauwen valt van een gewiekst marketingbedrijf, berg je dan maar. Ik las dat het zelfs niet ondenkbaar is dat de 4 Mijl nieuwe stijl verplaatst wordt naar bijvoorbeeld Enschede of Rotterdam.

Jacques d’Ancona sprak zich in de zaterdageditie van het Dagblad van het Noorden in felle bewoordingen uit tegen het sleutelen aan de succesformule van de 4 Mijl. Ik was het van schrik een keer met Jacques eens. En wie had dat in godsnaam ooit kunnen denken?

Laten we hopen dat de 4 Mijl volgend jaar (en nog vele jaren daarna!) gewoon in Groningen gehouden wordt! En dat met zomin mogelijk bemoeienis en invloed van die enge moloch Golazo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *