Harry holt den Wagen nicht länger

Fritz Wepper als Harry Klein in betere tijden, als rechterhand van inspecteur Stefan Derrick (l) in de Krimi-serie Derrick.

Eergisteren (25 maart 2024) bereikte mij het licht-trieste bericht dat acteur Fritz Wepper, rechterhand Harry van inspecteur Derrick, is overleden. ‘Licht-trieste’ zeg ik, aangezien Wepper 82 is geworden, toch best een respectabele leeftijd.

Hoewel ik dus niet echt treurig was door het bericht, dacht ik toch: ‘Ach, Harry, je hebt me samen met je meerdere Stefan Derrick heel wat leuke uren bezorgd.’

Kijken naar een van de 281 afleveringen van Aus der Reihe Derrick deed ik altijd in gezelschap van mijn ouders en mijn oudere broer. En ik denk met veel plezier terug aan die burgerlijke maar o zo gezellige avonden met ons vieren, speculerend over de vermoedelijke dader, drinkend en toastjes etend. Vele jaren nadien schreef ik over dat gezinstafereel dit gedicht.

De titel van deze weblogbijdrage is trouwens een toespeling op de zin “Harry, hol schon mal den Wagen” een zin die Derrick in de 281 afleveringen nooit heeft uitgesproken, maar die in Nederland en Duitsland een cultstatus kreeg (en daarmee doet denken aan de aan Pipi Langkous toegeschreven zin ‘Ik heb het nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Pipi Langkous heeft deze zin nooit uitgesproken. Waar dit citaat dan wél vandaan komt, is trouwens onbekend.).

Uit sentimentele overwegingen gaan we (en daarmee bedoel ik mensen van boven de vijfenvijftig) nu luisteren naar de door Les Humphries (te onzent ook bekend door de hit ‘Mexico‘) gecomponeerde en uitgevoerde begintune van Derrick.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *