Grauwe, blauwe maandag

 

O jee. Was ik vanmorgen (20 januari 2014) nietsvermoedend met mijn goede been uit bed gestapt, bleek het Blue Monday te zijn! Op deze – toegegeven, wat miezerig en grauw inzettende maandag – worden wij geacht op ons depressiefst te zijn.

 

De feestdagen liggen alweer een tijdje achter ons (voor veel mensen zal dat juist een bron van vreugde zijn), het weer is aanhoudend grijs, we likken onze financi�le wonden van de dure decembermaand, de goede voornemens zijn verdwenen als sneeuw-die-maar-niet-wil-komen-deze-winter voor de zon en de volgende vakantie is nog ver weg. Reden genoeg dus om te somberen.

 

De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam in 2005 met het concept. Hij ontwikkelde er zelfs een heuse, wetenschappelijk aandoende formule voor:

 

(W + (D – d)) x TˆQ) / (M x N)

 

Daarbij staan de variabelen W, D, T, Q, M en N respectievelijk voor Weer, schulden, Tijd sinds de Kerst, goede voornemens, Motivatie en behoefte om aan acties deel te nemen.

 

Met deze pseudowetenschap wordt van verschillende kanten korte metten gemaakt. Gelukspsycholoog Ad Bergsma fileert de ene na de andere variabele (maar met enig gezond verstand kunnen we dat allemaal zelf ook). Niet iedereen heeft zich in de schulden gestoken tijdens de traditioneel 'dure' decembermaand, de dagen worden alweer langer en het mooie aan goede voornemens is dat je er elke dag gewoon weer opnieuw mee kunt beginnen.

 

Nee zeg, we gaan vandaag niet bij de pakken neerzitten! Federer heeft de kwartfinale bereikt van de Australian Open (zelfs zonder veel moeite), we vernemen dat een vleermuis de Noordzee oversteekt en Jaap Kwakman is vader geworden. Genoeg reden dus voor een gulle lach deze dag!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *