Geen groots jubileum voor Gerard Reve

Reve met kat Justine.

Vandaag (14 december 2023) is het precies honderd jaar geleden dat Gerard Reve geboren werd. Nou ja, volgens zijn levensgezel Joop Schafthuizen is het een eeuw én een dag geleden, maar werd – uit bijgeloof – als geboortedag de veertiende aangehouden.

Hoe het ook zij, vandaag vieren we groots en in stijl de centenarium van een van Neerlands grootste schrijvers. Toch? Nou, nee… Er zijn vandaag geen spetterende evenementen om het eeuwfeest van De Grote Volksschrijver te herdenken. O ja, er is wel een receptie, op een industrieterrein in Osdorp …

In een vraaggesprek anticipeerde Reve zelf al ironisch op de vergetelheid waaraan hij na zijn dood ten prooi zou vallen: ‘Na mijn dood word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten.’

Om hem op deze dag passend te eren, plaats ik hieronder het gedicht ‘Herkenning’ van hem, een van zijn mooiste:

HERKENNING

Nu weet ik, wie gij zijt,
de Jongen die ik eenzaam zag te Woudsend en daarna,
nog op dezelfde dag, in een kafee te Heeg.
Ik hoor mijn Moeders stem.
O Dood, die Waarheid zijt: nader tot U.

© G. Reve

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *