Een leven lang blokker

Vertrouwd voordelig

Vandaag (11 september 2014) zou je verwachten dat ik een bespiegeling zou wijden aan de herdenking van 9/11. Het is deze dag immers op de kop af dertien jaar geleden dat de handlangers van Osama Bin Laden geen zin hadden om de lift te nemen om het World Trade Center in New York binnen te komen. Ik had kunnen uitweiden over ‘waar ik die bewuste dag was’. Maar nee, ik wil het over wat anders hebben.

Vandaag lees ik dat de roman Vertrouwd voordelig van Peter Middendorp over het opgroeien van de hoofdpersoon in een Blokker-filiaal in Emmen binnengekomen is in de Bestseller 60, de lijst met best verkochte boeken. In een interview met het Volkskrant-magazine (van 30 augustus) laat Peter Middendorp zich wat minder aardig uit over Emmen en zijn bewoners. Vervolgens stak er een stormpje op in de lokale pers, waarbij de woorden ‘Drenthe-bashing’ en ‘drietrapsraket’ vielen (dat laatste sloeg op Yvonne Kroonenberg, Maarten van Rossem en dus Peter Middendorp die na elkaar weinig vleiende uitspraken over de Drenten doen). Tsja, jullie merken het al, jongens en meisjes: storm in een glas water.

Naar aanleiding van het vraaggesprek met Peter schreef ik het onderstaande gedicht. Na een paar dagen stuurde ik het naar hem op. En hij kon het waarderen.

Een leven lang blokker

Hij groeide op
achter de toonbank
leerde dat klanten
altijd vóór gaan.

De afdeling klein plastic
zijn kruipdomein,
tussen de schappen
zijn getto.

Een klant had hem zomaar
als knuffel
af kunnen rekenen.

Om zijn ouders
te laten betalen
voor zijn middenstandplaats
deed hij regelmatig
een greep in de kassa.
Het kasverschil
deed zijn vader
twijfelen aan zichzelf.

Staand voor de vijver
van zijn jeugd
kotste hij zijn gezicht
aan diggelen.

Korting was onuitwasbaar
In zijn poriën gedrongen.
Nog altijd
voelt hij het prijskaartje
prikken in zijn nek.

© André Degen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *