Een dag van lasten en ontlasten

mona+keijzer
Mona Keijzer zwaait wat bleu naar
de camera en haar hoed oogt wat
triestig. Maar laten we wel wezen:
ze ziet er best charmant uit
.

Vandaag (16 september 2014) is het Prinsjesdag, de dag van de traditioneel gelekte Troonrede en de malle hoedjesparade waarbij er hoofdbouwsels voorbijtrekken, van lampekappen tot hoepels. Tsja, zou wijlen Martin Bril zeggen. Dan vind ik Mona Keizer nog het toonbeeld van elegantie en ingehoudenheid. Het had alleen wat feestelijker gekund; dat hoofddeksel (zie de foto hierboven) had bij een crematie niet misstaan. Maar goed, Mona’s hoed dekte de lading wel: onze koning had het immers over de ‘rouwrand van verdriet’ die deze Prinsjesdag omgaf.

Het is ook de dag dat het gaat over lasten (‘Het kabinet wil de komende jaren 100.000 extra banen scheppen door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen. De 1 miljard euro lastenverlichting op arbeid is daarvoor een eerste aanzet.’ lees ik op het Liveblog Prinsjesdag 2014).

Voor mij is het ook de dag van ontlasten. Allereerst is daar het bericht over de Japanse heilige berg Fuji die een heleboel bijbergjes op zich moet dulden. Wordt dit poepprobleem niet tijdig opgelost, dan dreigt UNESCO de heilige berg zelfs af te halen van de lijst van Werelderfgoed. Best wel shit, eigenlijk.

Vervolgens lees ik een column van Sylvia Witteman, Station, waarin ze schrijft over haar hoge nood op een desolaat treinstation in Houten. Ik kreeg spontaan aandrang… om haar daar een mailtje over te schrijven. En dat heb ik dan ook maar gedaan.

En ’s middags kreeg ik bezoek van twee jonge vrouwen van Minerva, Mariel en Julia, die momenteel werken aan het project ‘Ben jij je wc? – Een fotografisch onderzoek in de stad Groningen’. Het is de bedoeling dat Mariel en Julia enkele tientallen wc’s (van boven) gaan fotograferen in de stad Groningen. Die bovenaanzichten komen in een fotoboek met daarnaast ‘het verhaal erachter’, een testimonial van de gebruiker.

ben jij je wc

Leuk project, daarom wilde ik mijn medewerking daar wel aan verlenen. En zo werd de rode draad die door deze deze dag liep: wc’s en ontlasting.

Ben jij je wc? Oftewel: du bist was du schisst?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *