De tael is gansch het volk

fokke-en-sukke-woord-van-het-jaar-2009

De laatste weken van 2016 houden we ons bezig met het populairste en het irritantste woord van het afgelopen jaar. Wat jullie zeggen: als we ons daarmee onledig houden, dan valt het allemaal nog wel mee.

Ook in Oostenrijk en Duitsland doet men aan deze uitverkiezing van het troetelwoord van het afgelopen jaar (waarbij ik me dan afvraag waarom onze oosterburen zo’n apoëtisch, ambtelijk woord als ‘postfaktisch’ hebben gekozen. Doch dit terzijde.).

En behalve deze woord(s)electies kom ik vandaag nog dit artikel tegen; de organisatie van het radioprogramma Taalstraat zal morgen (10 december 2016) een heus ‘Vergeetwoordengala’ houden, waarin schilderachtige woorden als ‘habbekrats’, ‘labbekak’ en ‘watjekouw’ nog eens in het zonnetje gezet zullen worden (waarna ze wellicht voorgoed in de vergetelheid weg zullen glijden). Ik hoop trouwens dat ze het woord ‘hassebassie’ tijdens dit feest van het vergeten woord niet zullen overslaan.

En dan heb ik de taalrubriek Taalgebruik!(met de subrubriek ‘Lexicon der onterecht vergeten woorden’) in de Volkskrant nog niets eens genoemd.

Oftewel, mensen: de taal leeft! En laten we daarom blij zijn, want, zoals de Vlaaamse taalstijder Prudens Van Duyse al zei: ‘De tael is gansch het volk!

UPDATE: Er is zelfs een Dordts woord van het jaar. Het moet niet gekker worden!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *