De taal is gansch het volk!

Miley Cyrus wist al wat 'twerken' was voordat het in de Van Dale

was opgenomen.

 

Vandaag (13 mei 2014) praat ik jullie even bij over nieuwe termen die zijn opgenomen in de woordencanon van Van Dale. Wat dachten jullie van 'twerken', 'bitch fight' (wat is het verschil met een 'cat fight' vraag ik mij af), 'doggy style' en 'hoarding' (ziekelijke verzamelwoede). Ja, wie zich eraan ergert dat onze schone taal wordt overspoeld door het Engels kan zijn lol wel op.

 

Er is meer: ook 'reaguurder' is eindelijk toegetreden tot de lijst die goedgekeurd is door onze taalbewakers. Logisch dat shocklog Geen Stijl – op niet ongeestige wijze  ('Niemand in Nederland kan woorden zo mooi op alfabetische volgorde zetten als de woordprofessors van de woordenboekenboerderij') – even los gaat over deze wel heel late acceptatie.

 

Van sommige woorden geef ik eerlijk toe dat ik ze tot vandaag niet kende. Wat te denken van 'tikitakavoetbal'? Het blijkt (in het voetbal) het bekende rondspelen van de bal op de korte afstand te zijn; een tactiek waar Barcelona groot door is geworden. En 'accultureren' is 'zich wederzijds aanpassen' (van mensen met verschillende culturele achtergronden').

 

Dat laatste woord komt mij behoorlijk kunstmatig voor. Ik heb het in mijn omgeving (en trouwens ook daarbuiten) nog nooit door iemand horen gebruiken. Ik voorspel daarom dat dit woord – als het al geen doodgeboren kindje is – geen lang leven beschoren zal zijn.

 

Een lijst van alle nieuwe woorden die de Van Dale haalden vind je HIERR.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *