De liefste machines terug naar waar ze horen

Gisteren was het te laat om er nog aandacht aan te besteden, vandaar dat ik er vandaag (28 oktober 2014) op terugkom: de reis Groningen – Gent v.v. per auto. Mijn dichtbroeder Rense Sinkgraven en ik gingen daarheen om drie typemachines van Willem Frederik Hermans op te halen voor het literaire festival Het Grote Gebeuren.

Lang niet iedereen zal het gevolgd hebben , maar er is wat gedoe geweest rondom de verzameling typemachines van WFH. De collectie werd door een internetstemming toegewezen aan Gent en niet aan onze schone Martini-stad. Mijn kameraad Rense heeft terecht betoogd dat Hermans niets met Gent had en juist alles met Groningen (Hermans schreef hier zijn beroemde – en prachtige – romans De donkere kamer van Damocles en Nooit meer slapen). Rense heeft – vergeefs dus- nog een actie gestart om de verzameling typemachines voor Groningen te behouden.

Nu togen wij naar onze zuiderburen om een deel terug te halen van wat den Belg ons zo slinks ontroofd had. Nou, dat viel mee, hoor; we werden vriendelijk ontvangen in boekhandel Limerick in Gent waar de hele collectie staat opgesteld, met naamkaartjes en een korte beschrijving van de achtergrond van elke machine.

We kregen dus drie typemachines mee; op een daarvan had Hermans Nooit meer slapen uitgetikt. Deze zullen dus tentoongesteld worden tijdens Het Grote Gebeuren dat zaterdag over onze stad trekt. Ik kom daar nog op terug.

Iets voor middernacht parkeerde ik mijn auto. En toen had ik ook wel genoeg kilometers door mijn handen voelen gaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *