De Hagedissenkoning doet van zich spreken

Jim Morrison psychedleich ingekleurdJim Morrison psychedelisch ingekleurd
© jssherald.wordpress.com

Vandaag (11 juni 2015) stuit ik op een bericht over een jeugdidool van mij: Jim Morrison. En zoals dat gaat met jeugdliefdes: je veert toch even op als hun naam genoemd wordt.

Ik was vijftien toen ik kennismaakte met het oeuvre van The Doors en was meteen erg onder de indruk. Als romantische jongeling vond ik bovendien de levenswandel van Jim Morrison razend interessant: veel drugs, drank, vrouwen en dan tussendoor ook nog geweldige muziek maken, ja, dat sprak mij wel aan.

Ik kocht in het jaar dat ik The Doors leerde kennen de dicht-/aforismenbundel The Lords and New Creatures en wilde graag geloven dat een groot dichter en denker tot mij sprak, een soort van sjamaan die boodschappen tot mij bracht vanuit een andere wereld, ‘de andere kant’ (’the other side’ van Break on through to the other side, de eerste single die van The Doors werd uitgebracht).

Ik las spreuken als ‘Film spectators are quiet vampires’, All games contain the idea of death’ en ‘Fear the Lords who are secret among us/The lords are w/in us/Born of sloth & cowardice’, ik hoorde Morrisons statement ‘We are erotic politicians’ en ik dacht: Wauw! Maf! Diepzinnig! Maar goed, zoals gezegd, ik was vijftien.

Al snel ben ik de teksten van The Lizard King met meer scepsis gaan bekijken en ik concludeerde dat veel van wat de voorzanger van The Doors geschreven had warhoofdig, pretentieus gebral was. Hij spiegelde zich wel aan figuren als William Blake en Arthur Rimbaud, maar hij kon niet in hun schaduw staan.

Neem nou een tegeltjeswijsheid als ‘A friend is someone who gives you total freedom to be yourself.’ Ik kan het er niet mee oneens zijn, maar het is evenmin een inzicht dat ongekende vergezichten voor mij opent.

Een ‘gedicht’ van Morrison dat staat op een blaadje uit een notitieblokje dat werd gevonden in het huis waar ‘The end’ hem op 3 juli 1971 stond op te wachten gaat dezer dagen geveild worden. De digitale veiling is inmiddels van start gegaan op de website Paddie8 (nooit van gehoord). De verwachting is dat het vodje tussen de $ 60.000,- en $ 80.000,- gaat opbrengen. Dus wie nog een slordige ton in zijn achterzak heeft kan gaan bieden.

O ja, het gedicht dat nu zoveel moet opbrengen (klik op de afbeelding voor een vergroting):

Gedicht Morrison jpg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *