11B-X-1371

Engerd Brrr, wat een engerd; houdt het midden tussen een zwarte Ku Klux Klan-aanhanger en een middeleeuwse beul.

Blue Monday vandaag (25 januari 2016), volgens een pseudowetenschappelijke formule de deprimerendste dag van het jaar. Typisch een dag om eens lekker te griezelen. Nou, daar gaat-ie dan: wat dachten jullie van dit filmpje? (let op! Geluid niet te hard zetten in verband met de afschuwelijke frequentie van de begeleidende, eh, ‘soundtrack’)

Ik zeg: Brrr. Ik heb toch heel wat bizarre, zieke filmpjes gezien, maar dit spant wat mij betreft de kroon qua creepiness. Eind oktober vorig jaar was ik het ook al eens tegengekomen (via Geen Stijl), maar als ik de link in dat ‘reaguursel’ nu aanklik, krijg ik de onderstaande tekst:

‘Deze video is niet meer beschikbaar. Het YouTube-account dat aan deze video is gekoppeld, is beëindigd.’ Dat vergroot het raadsel natuurlijk alleen nog maar.

Vandaag vind ik een uitgebreid artikel over dezelfde creepy video in de Franse krant Le Monde.

Het hoe en waarom van deze mysterieuze horrorclip was lange tijd is raadselen gehuld; John-Erik Krahbichler, een Zweedse blogger beweerde de dvd opgestuurd te hebben gekregen uit Polen. Zonder begeleidend schrijven. Zijn blog was nou niet direct de meest bezochte stek op internet, maar dit ging razendsnel viraal.

Er gaat ook een verhaal dat een vrouw de dvd op een bank in een park had gevonden. Om de spanning en de raadselachtigheid nog wat op te voeren.

Le Monde noemt dit het naargeestige filmpje ‘l’une des énigmes les plus passionnantes, bizarres et glauques qu’ait produit Internet.’ Oftewel: een van de opwindendste, bizarste en naargeestigste raadsels die internet heeft voortgebracht. En dat zegt toch wel wat, want er is op het wereldwijde web al wat sick shit voorbijgekomen.

Internetfanaten over de hele wereld zijn op zoek gegaan naar de identiteit van de maker en de eventuele geheime boodschap die het filmpje zou bevatten. Zo zou de morsecode die door het knipperende lichtje wordt uitgezonden « RED LIPS LIKE TENTH » uitstralen, een anagram voor ‘KILL THE PRESIDENT’. Een serie cijfers die in het filmpje te zien zijn zouden de coördinaten van het Witte Huis geven. Mmmm… klinkt allemaal niet erg lekker.

Op het moment dat alle sporen dood lijken te lopen en er geen vooruitgang meer wordt geboekt in het kraken van de code van het filmpje, 30 november 2015, maakte de maker van deze horrorclip zich bekend. Ene Parker W. Wright zou hem in elkaar hebben gezet.

De rillingopwekker is zelfs bereid antwoord te geven op allerlei vragen. Hij zou de filmpjes zien als een kunstvorm. Wat hij vervolgens aan uitleg geeft, is nauwelijks geruststellend te noemen:

‘Je vois mon travail comme des vagues dans l’océan. Certaines personnes vont y chercher des coquillages. D’autres surfent dessus, d’autres plongent.’ Dit is, getrouwelijk overgezet zijnde in onze schone Dietse taal: ‘Ik zie mijn werk als de golven in de oceaan; sommigen zoeken er schelpen, anderen surfen erop en weer anderen duiken erin.’ Eh, oké.

Zit er een politieke boodschap in zijn filmpjes? O jazeker: ‘Que les gens doivent se réveiller et regarder ce qui se passe dans le reste du monde. Il existe un virus de l’ignorance, et les médias le propagent.’ Oftewel: ‘de mensen moeten wakker worden en kijken wat er in de rest van de wereld gebeurt. Er bestaat een virus van onwetendheid en dat wordt verspreid door de media.’ Waarvan akte.

Nu de maker bekend is, zijn de mysterienevelen goeddeels opgelost. En voor sommige mensen zal dat een teleurstelling zijn. Maar als ik de filmpjes bekijk, blijven de rillingen keurig over mijn rug lopen.

Het tweede filmpje is zo nodig nog enger. Niet afkijken vlak voor het slapen gaan, als je alleen thuis zit.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *