Zullen de zachte krachten uiteindelijk overwinnen?

femen pontoise
Een Femen-activiste protesteert op het podium van een islambijeenkomst in Frankrijk tegen de onderdrukking van vrouwen

Je moet maar durven: met ontblote borsten het podium opstormen bij een islambijeenkomst. Dan begeef je je toch in het hol van de leeuw? Want bloot en islam verdragen elkaar zoals Gerard Joling en goede smaak.

Geen Stijl maakt er vandaag (13 september 2015) een beetje een lolletje van en daar is niks op tegen, maar het protest van mijn vriendinnen van FEMEN (ooit heb ik mij voorgenomen elke keer over hen te berichten als deze sympathieke vrouwenactivistengroep uit Oekraïne in het nieuws kwam) was serieus genoeg en kwam op een pikant moment:

Twee activistes, aldus een zegsvrouw van de bloteborstenbond (‘Les « deux imams étaient en train de parler de la question de savoir s’il faut battre ou non sa femme », quand les deux militantes, âgées de 25 et 31 ans, sont montées sur la scène, a raconté Inna Shevchenko, porte-parole des Femen à Paris’) stormden het podium op op het moment dat twee imams het vraagstuk bediscussieerden of je je vrouw mag slaan of niet (op zich is het natuurlijk al te gek voor woorden dat wij dit soort types, met achterhaalde, abjecte ideeën een platform bieden voor het ongestoord doen van dit soort uitspraken, doch dit terzijde).

Maar dan komt het, aldus een artikel in Le Monde: ‘Aussitôt, des « Sales putes ! Il faut les tuer ! » ont fusé dans la salle, et une « quinzaine d’hommes ont sauté sur la scène et leur sont tombés dessus », a poursuivi Mme Shevchenko, reconnaissante à l’égard de la police, qui est intervenue très vite pour les protéger. La vidéo montre que hommes donnant des coups de pied aux deux femmes à terre.’ Oftewel: Meteen werd er vanuit de zaal ‘Vuile hoeren!’ geroepen en ‘Die moeten dood!’ Een stel mannen is op de dames van FEMEN gedoken en heeft hen getrapt terwijl ze op de grond lagen.

Ik vind dit schokkend. Sowieso dat er zo’n congres wordt gehouden in een (nog) democratisch land. Maar schokkender nog is de reactie van het publiek dat meteen in de ‘Dood aan…!-modus schiet. We zijn hier maar een paar stappen verwijderd van een bloedbad à la Charlie Hebdo.

Je kunt van de gekozen vorm van het protest vinden wat je wilt, maar een dergelijke actie behoorde tot voor kort tot de vrijheid van meningsuiting. Maar die zijn we, sinds de komst van de Intoleranten, voorgoed kwijtgeraakt, zoals Hans Teeuwen kortgeleden terecht stelde (niet terechtstelde, dat doen juist die intoleranten).

En dat wordt volledig over het hoofd gezien in het huidige vluchtelingenvraagstuk; het is allemaal ‘zielig, zielig’ en ‘inhumaan’ als het over de opvangende landen gaat (terwijl ik denk dat alle vluchtelingen sowieso van de hel in de hemel komen). Maar we weigeren onder ogen te zien dat we met duizenden tegelijk mensen importeren die van dezelfde religie zijn en vaak dezelfde ideeën over vrouwen koesteren en die dus, bij de eerste de beste ontblote vrouwenborst die wordt ingezet om – naar mijn idee terecht – te protesteren tegen vrouwenonderdrukking, hun bereidheid tonen geweld te gebruiken c.q. te prediken tegen dit soort geweldloze acties. Er staat ons nog heel wat te wachten. Maar als je dat ook maar aan durft te snijden ben je in Nederland meteen een PVV’er of een racist.

UPDATE: Dat die laatste passage niet ontspruit aan een paranoïde geest moge blijken uit dit bericht. Hoewel… van wie is deze informatie afkomstig? Paus Franciscus, de Russische president Poetin en de Libanese onderwijsminister Elias Bou Saab (bien étonnés de se trouver ensemble). Maar dat er tussen al die vluchtelingen – van wie het merendeel niet eens geregistreerd wordt – duizenden IS-strijders kunnen zitten, tsja, dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken. Het maakt dat ik die vluchtelingenstroom met gemengde gevoelens bekijk.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *