Wake up the souls

system of a down kaartje
Het concert op 17 april van System of a Down in de Ziggo Dome was volledig uitverkocht.

Zo, vandaag (18 april 2015) moet ik even bijkomen. Gisteravond was ik namelijk in de Ziggo Dome voor het Betere Beuken: de Armeens-Amerikaanse groep System of a Down gaf er een – volledig uitverkocht – concert.

Ik ben al jaren fan van de groep, maar ik had haar nog nooit live aan het werk gezien. Dat het muzikale viertal in 2015 ons land aandeed, was trouwens niet toevallig: het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de Turkse volkerenmoord op de Armeniërs begon en, aldus drummer John Dolmayan, de groepsleden zijn ‘aan de kwestie verbonden door onze voorvaderen, op menselijk en emotioneel vlak.’ Daarom stond de groep er nadrukkelijk bij stil.

De toon werd meteen gezet (altijd handig bij een muzikaal gebeuren): voorafgaand aan de show werd een animatiefilmpje getoond dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Zonder een blad voor de mond te nemen ging de groep er vol in en stelde de Turkse genocide op haar broeders en zusters aan de kaak. Heel veel was er niet van de begeleidende tekst te verstaan, maar de strekking was wel duidelijk. En dus joelden en applaudisseerden wij braaf als steunbetuiging aan de goede zaak.

En toen ging het eigenlijke concert los. Vanaf dat moment denderde System of a Down twee uur lang door, zonder rust te nemen of zonder ook maar één adempauze tussen de nummers. Het was als een sympathieke storm die over ons heen trok. Na twee uur was het ook ineens over; SOAD gaf geen toegift, hier moesten we het mee doen.

Het was heftig geweest, intens (ik merk dat ik als Jan Douwe Kroeske begin te praten) en strak. Ik schaarde dit optreden meteen maar in de top 5 van beste die ik ooit meegemaakt heb.

En dan gaan we nu luisteren naar misschien wel hun mooiste nummer, Lost in Hollywood:

UPDATE 20 april 2015: Ook de Volkskrant vond het een goed concert (alleen denk ik: waarom heeft de groep geen vijf sterren gekregen als je zó lovend bent? Maar goed, laat ik niet gaan kniesoren).

UPDATE 2: Duitsland gaat het woord genocide gebruiken, als het om de massamoord door de Turken op ca. 1,5 miljoen Armeniërs gaat. Niet onbelangrijk, aangezien Duitsland de belangrijkste handelspartner van Turkije is binnen de Europese Unie en er miljoenen Turken in Duitsland wonen. Het zal de boys van SOAD goed doen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *