Saint-Gaudens, door de Tour even niet anoniem

‘Saint-Gaudens, op basis van zijn rijke verleden en zijn erfgoed, is uitgegroeid tot een dynamische en plezierige cultureel en economisch centrum.’ (sic) (Bron: france-voyage.com)

In deze vakantie-/komkommertijd is er natuurlijk niks op tegen een vakantie-onderwerp aan te snijden op dit weblog. De aanleiding daarvoor is de uitzending van Radio Tour de France van eergisteren (13 juli 2021). Tijdens die uitzending werd er gesproken over de etappe van die dag, van El Pas de la Case naar Saint-Gaudens (voor de juiste uitspraak, klik hier).

Die laatste plaatsnaam voerde mij terug naar de zomervakantie van 2014. Ik kampeerde toen met mijn gezin in de Spaanse Pyreneeën. We schrijven 25 juli en – bij hoge uitzondering die vakantie – was het die dag koud en grijs, al vanaf de morgen. Gezellig ontbijten in de zon voor je eigen tent was er die ochtend even niet bij.

Na een karig ontbijt (zowel qua voedselaanbod als qua sfeer) in het campingrestaurant overlegden mijn vrouw en ik wat we die dag konden doen; we hadden tenslotte een zoon van zeven bij die geëntertaind moest worden. En de normale vakantieactiviteiten als zwemmen, voetballen, badmintonnen, etc. kon je met dit weer uiteraard wel op je buik schrijven.

Een bezoek aan een stad in de omgeving lag voor de hand. Huesca? In die stad was niks te beleven, meenden mijn vrouw en ik te weten. Toulouse? Dat leek een uitstekende optie, maar eenmaal daarnaartoe onderweg bleek het veel te ver te zijn. En toen viel ons oog op Saint-Gaudens, een anonieme stad in de Haute-Garonne.

Nadat ik de stad was binnengereden, parkeerde ik onze auto aan de rand van een borstwering vanwaar je uitzicht had op een in het dal gelegen … industriegebied… Welkom in het altijd pittoreske St. Gaudens! Die waarneming verhield zich wat lastig met de nogal lovende beschrijving (in overigens niet geheel correct Nederlands) van de stad op de website france-voyages.com. (geen haar op mijn hoofd die eraan zou denken op vakantie naar Frankrijk te gaan zonder die website te raadplegen:-) ‘Saint-Gaudens, op basis van zijn rijke verleden en zijn erfgoed, is uitgegroeid tot een dynamische en plezierige cultureel en economisch centrum.’

Heel memorabel werd ons bezoek aan het stadje niet, dat zal jullie niet verbazen. Maar goed, een verregende, grauwe dag zetten wij om in een redelijk geslaagd uitje.

Bij het verlaten van de stad zagen wij, pal boven het industriegebied dat jullie bovenaan deze weblogbijdrage zien, twee roofvogels zweven. Nogal geschokt hierdoor spoedden wij ons terug naar de Spaanse Pyreneeën waar we de volgende dag gelukkig alweer diverse roofvogels in hun natuurlijke habitat zagen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *