Poepgoed!

Het gemak Mijn gelegenheidsgedicht Het gemak, in stijl geschreven op (en voorgedragen vanaf) een wc-rol
Klik op de foto voor een VERGROTING

Het speelde al een kleine maand terug, maar vandaag (19 mei 2016) word ik eraan herinnerd door een melding op Facebook (in dit geval zou je haast spreken van ‘Fecesboek’!): de presentatie van het ‘wc-boek’ Ben jij je wc?, het Minerva-afstudeerproject van Mariel Peters en Julia Odenkirchen dat zij op 22 april jl. in een speciale setting in Groningen presenteerden.

Ik was via een ander project op Minerva met Mariel en Julia in aanraking gekomen, was geïntrigeerd geraakt door hun afstudeerthema en tijdens ons gesprek verklaarde ik dat ik mijn wc wel ter beschikking wilde stellen voor hun originele onderzoek. Dat betekende dat mijn kleinste kamertje met behulp van een indrukwekkende stellage pal van boven gefotografeerd werd. Zo had ik mijn ‘overdenktank’ nog nooit aanschouwd!

Ik ben nu, net als 49 anderen, terechtgekomen in het wc-boek (dat, door toeval, begreep ik, qua formaat en omslag sterk doet denken aan een scheurkalender, dus ideaal voor op het toilet! Kopen dus, dat boek!) met het verhaal over mijn, hoe zal ik het zeggen, ’toiletbeleving’.

Mariel en Julia vroegen mij of ik speciaal voor hun presentatie een ‘wc-gedicht’ wilde schrijven én voordragen. Natuurlijk wilde ik dat. En zo stond ik in de avond van 22 april in een galerie in Groningen mijn gedicht Het gemak voor te dragen:

Het gemak

Zitting geopend:
Papierrollen onbedrukt
wandtegels onbeschreven
echoën gedachten,
de hersens bezonken
in lichamelijkheid;
een druk op de knop
brengt frisse ideeën.

Vrijwillige opsluiting
van binnenuit bevrijd.

Wat hier wordt uitgebroed
blijft binnen de vier muren.

© André Degen

Hoorde ik daar iemand zeggen dat hij dit gedicht ‘poepgoed’ vindt?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *