Vandaag een glas lang in de sportschool gestaan!

rodewijn Laat maar komen,laat maar stromen, want rode wijn is goed voor u!

Hè, hè, we moesten er even op wachten, maar we hebben het eerste Zinvolle Onderzoek Waar De Gehele Mensheid Wel Bij Vaart van 2016 te pakken, want wat lees ik vandaag (9 januari 2016)?

Het drinken van een glas rode wijn staat gelijk aan een uur je in het zweet jagen in de sportschool! Wat wil een mens nog meer voor goed nieuws, zo aan het begin van het nieuwe jaar? Wat een timing!

Ruim een week na Oud en Nieuw waarin het schuldgevoel (‘oei, toch weer teveel gegeten en gedronken!) zorgwekkend opbolt en we landerig staren naar die overdreven enthousiast glimmende sportkleren die ons toe lijken te grijnzen: ‘wij hebben er wel zin in. Nu jij nog!’ komt dit bericht, als een geschenk uit de hemel. Hoezo minderen met de alcohol na de feestdagen? We kunnen gewoon op dezelfde voet verdergaan!

En: het is onderzocht door de Universiteit van Alberta en dan is het WAAR. Het stofje resveratrol schijnt verantwoordelijk te zijn voor dit positieve effect; geen idee wat dat voor spul is, maar wat dondert dat? Het werkt blijkbaar en dat is het belangrijkste: een glas rode wijn = een uur kansloos je afbeulen in de afgewerkte zweetlucht van een ander. Aan jou de keuze.

Je hoort reporters wel eens zeggen dat je een goed verhaal niet moet kapotchecken. En zo moet je een goed onderzoek ook nooit kapot verifiëren.

***

NAWOORD VAN DE REDACTIE: Als we wetenschappelijk blijven (en tsja, dat wil ik; ik heb tenslotte een wetenschappelijke opleiding gehad), dan moeten we op zoek naar een second opinion. Nou, die kunnen we krijgen, van ene professor Stroet van het AMC. Hij laat van onze jubelstemming niet zo heel veel over. Hij relativeert namelijk de werking van het ‘wondermiddel’ resveratrol. Kom er maar in, professor Stroet:

‘Prof. dr. Erik Stroes, internist en hoofd vasculaire geneeskunde bij het AMC, nuanceert: ‘Als je alle literatuur er op naleest, zou je bijna denken: ik word 100 met die resveratrol.’ Helaas is het niet zo simpel volgens hem. Ten eerste is bijna al het onderzoek tot nu toe uitgevoerd met dieren. Hoe fantastisch die resultaten ook zijn, dat betekent totaal niet dat je ze automatisch kunt vertalen naar de mens. Ook de dosis telt. Als je van de gezondheidseffecten van resveratrol wilt profiteren, zou je onmogelijk veel wijn moeten drinken: meerdere flessen per dag.

Natuurlijk wringen wij gewone stervelingen ons in allerlei bochten om onze eigen, vaak niet al te gezonde levensstijl goed te praten en daar bevestiging voor te zoeken. Maar keer op keer levert de wetenschap ons de – saaie – antwoorden die we eigenlijk zelf al hadden kunnen geven maar die we niet willen horen. Zo ook professor Stroet:

‘Waar we dan goed aan doen? Stroes: ‘Het enige wat tot nader order werkt, is een gezonde levensstijl en evidence based medicijnen.’ En dat dagelijkse wijntje is dus geen probleem. De kleur maakt niet uit: ook in wit zitten gezonde polyfenolen. Net als in een appelschil, pinda’s en chocola trouwens.

Nou ja, toch een voorzichtig ‘Proost!’ dan maar? (het is tenslotte weekend)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *