Het wordt nooit meer zoals vroeger

Benzinebonnen
Benzinebonnen van tijdens de oliecrisis in 1973

Nog even uit de ‘retrodoos’: hierboven zien jullie benzinebonnen van tijdens de oliecrisis in 1973. Ik vond die gisteren (3 maart 2016), bij het uitruimen van mijn ouderlijk huis.

De oudere jongeren onder ons kennen ze nog; voor kijkertjes die later hebben ingeschakeld moeten deze benzinebonnen zoiets zijn als voor mij de distributiebonnen uit WOII.

Ik kan me maar één keer herinneren dat mijn moeder deze bonnen tevoorschijn haalde om enkele daarvan bij het tanken van benzine in te leveren. En het staat me niet bij dat er op dat moment een crisissfeer heerste.

De toenmalige premier Den Uyl hield destijds een radiorede over de oliecrisis waarin hij zei:’Zo bezien, keert de wereld van voor de oliecrisis niet terug.’ Dit bekte niet zo lekker, vandaar dat de overlevering deze uitspraak heeft vervormd tot de kop boven dit stukje.

Nu ik die bonnen heb teruggevonden in een stoffig laatje van een kastje in mijn ouderlijk huis, moet ik terugdenken aan die woorden van Den Uyl.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *