Dus bejaard = seniel?

Moestuinset

Oei, stuit ik me vandaag (11 november 2014) toch op een pijnlijke uitglijder! Niet van mezelf gelukkig, maar van de Gemeente Groningen. Ik werd daarop gewezen door het shocklog Geen Stijl dat nou niet bepaald bekend staat om zijn genuanceerde aanpak, maar wel vaak erg geestig is en regelmatig toch de spijker op de kop slaat. Het gaat om tips die in mijn gemeente via de website Wij.Groningen.nl aan bejaarden wordt gegeven. Lezen jullie even mee?

‘Als u een beker of kopje na gebruik even omspoelt met heet water, kunt u die daarna zelf wel weer gebruiken. Dan heeft u minder afwas. Als u kookt, kunt u proberen alles zo veel mogelijk direct weer op te ruimen of schoon te maken. Zo blijft uw aanrecht lekker opgeruimd.’ Potverdorie! Maar dat is een goeie! Daar was ik zelf niet op gekomen, dat geef ik eerlijk toe. Dank, dank, Gemeente Groningen, dat gaat me een hoop water schelen.

Nog een fijne: ‘Er zijn handige hulpmiddelen te koop die u het huishoudelijk werk gemakkelijker maken of uit handen nemen. Denkt u maar aan een afwasmachine.’ Wat zeggen jullie me daar? Een af-was-ma-chi-ne? Nog nooit van gehoord. Maar ze hebben tegenswoordigs ook allemaal van die nieuwerwetse apparaten, een mens ken het niet meer bijhouden.

Nog eentje om het af te leren: ‘Kunt u niet strijken omdat u niet lang kunt staan? Gebruik een stakruk of zet de strijkplank lager en ga er bij zitten.’ Ze zeggen wel eens dat de geniaalste ideeën gekenmerkt worden door hun eenvoud. Nou, dit is er zo eentje!

Het is nooit zo bedoeld, zegt wethouder Ton Schroor op Twitter. Nee, dat zal wel niet, maar het kwaad is al geschied, bovendien: dan had je maar beter na moeten denken (mij als tekstschrijver inhuren, ik noem maar een dwarsstraat). Schroor blijft onder alle kritiek overigens unverfroren: ”De tips waren hulpgevend bedoeld. Er staan veel tips in die bruikbaar zijn. De tip om de administratie op een vaste dag te doen bijvoorbeeld. Voor veel mensen is dit logisch, maar niet voor iedereen.’ zegt hij tegen RTV Noord.

Ondertussen is er in mijn geliefde woonplaats een ware twitterstorm over dit onderwerp losgebarsten, met grappige en creatieve aanvullende tips:

‘Kak lekker in uw bloempot! Gratis mest, en u bespaart zich een loopje naar de wc.’

‘Zet in de decembermaand lekker ramen en deuren open! Het ventileert goed, en u kan de vriezer uitzetten!’

‘Koude voeten? Laat de urine lekker langs uw benen lopen. Zo heeft u in een handomdraai warme voeten!’

UPDATE: SP-fractievorzitter Jimmy Dijk wil dat website uit de lucht gehaald wordt.

UPDATE: Ton Schroor blijft keihard vasthouden aan de kwaliteiten van de ‘neerbuigend-zijn-doe-je-zo-site’. Zo lees ik net (13.15 u.) het volgende op RTV Noord : ‘Wij.groningen.nl is in de kern een hartstikke goede site. Dat zegt wethouder Ton Schroor in reactie op de kritiek op de lijstjes met tips die daarop staan. Zeker 61 andere gemeenten gebruiken precies dezelfde lijstjes, zegt hij.’

Tsja, als ik dan een tip mag geven: Ton Schroor, pak je verlies en haal zo snel mogelijk deze website uit de lucht, want dit komt niet meer goed.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *