Blauwe maandag? Als je erin gelooft!

Vandaag (16 januari 2023) is het Blue Monday, de dag waarop wij geacht op ons mentale dieptepunt van het jaar te zitten. De feestdagen liggen alweer een tijdje achter ons (voor veel mensen zal dat juist een bron van vreugde zijn), het weer is aanhoudend koud, nat en grijs, we likken onze financiële wonden van de dure decembermaand, de goede voornemens zijn verdwenen als sneeuw-die-maar-niet-wil-komen-deze-winter voor de zon en de volgende vakantie is nog ver weg. Reden genoeg dus om te somberen.

De Britse (pseudo)psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde er in 2005 zelfs een heuse, wetenschappelijk aandoende formule voor:

De pseudo-formule die Cliff Arnall ontwikkelde om Blue Monday te verklaren.

Daarbij staan de variabelen W, D, T, Q, M en N respectievelijk voor Weer, Schulden, Tijd sinds de Kerst, Goede voornemens en Motivatie.

Maar de bedenker van deze nepformule gaf later met zoveel woorden toe dat zijn uitvinding onzin is. Bovendien schijnt Arnall zich voor het commerciële karretje te hebben laten spannen, zoals we kunnen lezen op nu.nl.

In 2006 stond daarover in het Dagblad van het Noorden:

‘De Blue Monday-theorie van Cliff Arnall wordt door meer psychologen onderuit geschoffeld. Arnall schijnt in 2005 te zijn ingehuurd door reisbureau Sky Travel dat wat extra reisjes naar de zon wilde verkopen. Arnall moest het wetenschappelijk bewijs leveren dat mensen in januari neerslachtig waren. Hij (of was het het reisbureau zelf?) kwam met een indrukwekkende wiskundige formule waarin het weer, schulden, kerst en goede voornemens werden opgenomen.

Zijn geloofwaardigheid werd er niet groter op nadat hij ook ‘berekende’ op welke dag mensen het gelukkigst zijn. Dat is eind juni. Maar dat schijnt hij gedaan te hebben in opdracht van een ijsjesfabrikant’, aldus het Dagblad van het Noorden.

Ikzelf heb eigenlijk nooit last van Blue Monday, hoewel… toevallig dit jaar wel. Maar dat kan heel goed komen door het feit dat ik precies vijf jaar geleden afscheid heb moeten nemen van mijn geliefde kat Elvis…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *