Nou ja zeg. Was ik vanmorgen (19 januari 2015) nietsvermoedend met mijn goede been uit bed gestapt, bleek dat zonnige humeur geheel onterecht te zijn: het was immers Blue Monday! Op deze – toegegeven, wat miezerig en grauw inzettende maandag – worden wij geacht op ons depressiefst te zijn. Weg dus met die opgeruimdheid en lekker miezeren!
De feestdagen liggen alweer een tijdje achter ons (voor veel mensen zal dat juist een bron van vreugde zijn), het weer is aanhoudend koud en grijs, we likken onze financiële wonden van de dure decembermaand, de goede voornemens zijn verdwenen als sneeuw-die-maar-niet-wil-komen-deze-winter voor de zon en de volgende vakantie is nog ver weg. Reden genoeg dus om te somberen.
De Britse (pseudo)psycholoog Cliff Arnall ontwikkelde er zelfs een heuse, wetenschappelijk aandoende formule voor:
(W + (D – d)) x TˆQ) / (M x N)
Daarbij staan de variabelen W, D, T, Q, M en N respectievelijk voor Weer, schulden, Tijd sinds de Kerst, goede voornemens en Motivatie.
Maar de bedenker van deze nepformule heeft nu met zoveel woorden toegegeven dat zijn uitvinding onzin is. Bovendien schijnt Arnall zich voor het commerciële karretje te hebben laten spannen, als we het Dagblad van het Noorden mogen geloven:
‘De Blue Monday-theorie van Cliff Arnall wordt door meer psychologen onderuit geschoffeld. Arnall schijnt in 2005 te zijn ingehuurd door reisbureau Sky Travel dat wat extra reisjes naar de zon wilde verkopen. Arnall moest het wetenschappelijk bewijs leveren dat mensen in januari neerslachtig waren. Hij (of was het het reisbureau zelf?) kwam met een indrukwekkende wiskundige formule waarin het weer, schulden, kerst en goede voornemens werden opgenomen. Zijn geloofwaardigheid werd er niet groter op nadat hij ook ‘berekende’ op welke dag mensen het gelukkigst zijn. Dat is eind juni. Maar dat schijnt hij gedaan te hebben in opdracht van een ijsjesfabrikant’, aldus het Dagblad van het Noorden.
Ik had vandaag trouwens een goede remedie tegen mogelijke neerslachtigheid: ik ging hardlopen. De endorfine die daarbij vrijkwam was genoeg om elke eventueel opkomende depressie de kop in te drukken.
Voor mensen bij wie hardlopen niet werkt tegen zwartgalligheid heb ik nog een ander – afdoend – medicijn: mijn roman De geluksverdeling. Drie maal daags één hoofdstuk en je bent gegarandeerd van je somberheid af!