Een welhaast filosofische vraag: Hoelang moet een vakantie duren om het grootste geluksgevoel teweeg te brengen bij de estivant? Gisteren (23 juli 2023) stuitte ik op dit vraagstuk, terwijl ik door de digitale versie van De Volkskrant struinde. In het artikel ‘Hoelang duurt de ideale vakantie?’ buigen degenen die daarvoor hebben doorgeleerd zich over deze kwestie.
Onder hen ’toerismeonderzoeker Ondrej Mitas van de Breda University of Applied Sciences’. Toerismeonderzoeker… Ik kende de discipline eerlijk gezegd niet, maar goed, we laten deze expert even aan het woord over de positieve invloed van op vakantie gaan: ‘Door de verandering van omgeving worden je hersenen gestimuleerd. Ze moeten immers hun automatismen loslaten’, zegt toerismeonderzoeker Ondrej Mitas van de Breda University of Applied Sciences. ‘Hierdoor word je alerter en gevoeliger voor emoties zoals verbazing, vervoering en vreugde.’ Ook het ervaren van meer keuzevrijheid en de interactie met andere mensen geeft positieve gevoelens, zegt Mitas.
Tsja… Hebben we voor bovenstaande wijsheden een specialist nodig? Maar goed, een collega van Ondrej Mitas, Jeroen Nawijn, heeft zelfs wereldwijd een golfje van publiciteit gecreëerd met een onderzoek naar de relatie tussen geluksgevoel en de duur van de vakantie en daarbij poneert hij evenmin levensveranderende inzichten.
Wat blijkt? Het grootste gelukseffect treedt op voorafgaand aan de vakantie en dat euforische gevoel zakt na de vakantie snel weer weg. Tsja… Ook dat is nou niet bepaald een wereldschokkend inzicht.
‘Vakantiegangers voelen zich in de eerste werkweek alweer net als voor hun vakantie,’ staat verder in het artikel. En het maakt daarbij niet uit hoe lang je weg bent geweest. ‘Dit komt doordat veel mensen meteen weer aan het werk gaan, en het soms juist extra druk hebben door het werk dat is blijven liggen’, mocht nota bene The New York Times uit de mond van onderzoeker Nawijn optekenen. Ik denk dat de reporter in kwestie na het horen van deze wijsheid meteen naar zijn krant is gesneld om deze kanjer van een scoop in een artikel vast te leggen.
Wat naar mijn idee dan wel een (enigszins) verrassend inzicht is, is dat we helemaal geen weken van huis hoeven te zijn om ons prettig en ontspannen te voelen. Het grootste geluksgevoel treedt bij vakantiegangers op een goede week na vertrek: ‘De hoogste piek in welbevinden bereiken ze na acht dagen’, zo stelt professor Jessica de Bloom in haar promotieonderzoek. ‘Mensen die op een lange trip gaan, voelen zich gedurende de vakantie wel een beetje gezonder en gelukkiger dan mensen die korter weg zijn’, schrijft Jessica de Bloom in haar proefschrift. Oftewel: die weken na de eerste week voegen niet heel veel meer toe (niet dat de gemiddelde Nederlander zich daar iets van aantrekt trouwens).
Ik hoop die ‘achtdagengelukspiek’ binnenkort zelf te mogen ervaren (daarbij is het handig om niet aan te geven van wanneer tot wanneer je vakantieperiode precies duurt: der Feind c.q. het inbrekersgilde hört mit tenslotte): ik ga dan, hitte en weder dienende, naar het Tatra-gebergte voor een week of twee. Daaraan voorafgaand had ik gepland een zesdaags uitstapje naar Corfu te maken, maar ja, dat kan ik hoogstwaarschijnlijk wel uit mijn hoofd zetten…