Rode wijn is helaas geen medicijn

Wijnproeven
Nee, hertje, dit is met de kennis van nu geen verstandig gedrag.

Weer een illusie armer: vandaag (21 september 2014) lees ik de zaterdagbijlagen in De Volkskrant. En daar stuit ik op een artikel over de heilzame invloed die wij ten onrechte altijd hebben toegeschreven aan rode wijn.

Eigenlijk wisten we het al wel. Het was ook te mooi om waar te zijn: lekker rode wijn lurken en zodoende aan je gezondheid werken. Maar goed, dit wensdenken werd aangemoedigd en zogenaamd wetenschappelijk gestaafd:

‘Op 30 oktober jl. (2009 – AD -) werd tijdens het 4e nationale Voedings- en Gezondheidscongres te Ede door Dr. Henk Hendriks (TNO Kwaliteit van Leven) een overzicht gepresenteerd van de resultaten van 3 decennia wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie.

Hendriks: ‘Matige alcoholconsumptie past in een gezonde leefstijl, omdat het risico op overlijden aan hart en vaatziekten met ongeveer een kwart wordt verlaagd en de kans op diabetes type 2 met een derde wordt verkleind. Dit effect is onafhankelijk van het type alcoholhoudende drank (bier, wijn, gedistilleerd), het wordt veroorzaakt door de alcohol zélf.’

En er waren meer wetenschappers die (matig) alcoholgebruik aanmoedigden:

‘De grote gangmaker op dit terrein was de Wageningse hoogleraar voeding Ruud Hermus, later directeur van het TNO-instituut Toxicologie en Voeding in Zeist. Hij rekende als een van de eersten af met het idee dat alcohol schadelijk en ongezond was en dus ontmoedigd moest worden. De Amsterdamse hoogleraar voeding Jaap Seidell van de Vrije Universiteit herinnert zich dat Hermus ‘een halve tot een fles wijn wel ongeveer het verstandigst vond’.

Wat moet je dan als argeloze consument én dorster naar wijn? Dan laat je je oren toch hangen naar dat soort heilspredikers? Maar goed, we moeten ons gedrag herzien, als onze gezondheid ons tenminste lief is.

De dode bomenvariant van De Volkskrant is uitgebreider dan de digitale versie. In de papieren versie van het artikel (hier ‘Op je gezondheid?’ geheten) worden diverse wetenschappers opgevoerd die een heel andere boodschap verkondigen.

Zo presenteerden Britse en Amerikaanse onderzoekers afgelopen zomer in het vooraanstaande tijdschrift British Medical Journal ‘sterke aanwijzigingen dat zelfs het drinken van kleine hoeveelheden alcohol niet voordelig, maar juist nadelig is voor hart en bloedvaten. Eén glas wijn of andere alcoholische drank per week vergrootte de kans op hart- en vaatziekten al meetbaar.’
Daarbij gingen de heren en dames niet over één nacht ijs: ze hadden daarvoor 56 eerdere studies doorgespit waarin de gangen waren nagegaan van een kwart miljoen mensen.

Het venijn zit ook hier in de staart, want aan het eind van het artikel staat:

‘…het nieuwste voortschrijdende inzicht is dat bij nader inzien misschien wel geen enkele alcoholische versnapering gezond is, zelfs dat glaasje Cabernet Sauvignon of Bordeaux niet. In geen enkele dosis.’

Tsja, dat is geen prettige boodschap, maar het is niet anders, jongens en meisjes. We moeten het ermee doen. Toch kan ik het niet laten op deze zondagavond het glas te heffen. En reken maar dat daar geen ranja in zit. Proost!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *